Απόλλωνας

Νάξος Χωριά Οικισμοί

O Απόλλωνας είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι στην βορειοανατολική ακτή του νησιού και σε απόσταση 36 χλμ από την Νάξο. Στον μικρό όρμο του Απόλλωνα μπροστά στο χωριό υπάρχει μια παραλία με αμμουδιά και ωραία μαγαζιά για να γευτήτε την τοπική κουζίνα ή να πιείτε τον καφέ σας. Τριγύρω από τον Απόλλωνα υπάρχουν αρκετές παραλίες και όρμοι με άμμο ή μικρά βότσαλα που προσφέρονται για περπάτημα και εξερευνήσεις.

Απόλλωνας


Στην περιοχή βρίσκεται ένα από τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Νάξου, Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή "όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος", που πιθανά ανήκει σε ιερό του θεού Απόλλωνα που έδωσε το όνομα του και στο χωριό. Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο στον Απόλλωνα είναι ο μισοτελειωμένος Κούρος που οι ειδικοί θεωρούν ότι παριστάνει τον Απόλλωνα ή τον Διόνυσο και βρίσκεται ξαπλωμένος στην ίδια θέση χιλιάδες χρόνια.

Ένα άλλο αξιοθέατο που μπορείτε να επισκευθείτε είναι ανατολικά του όρμου του Απόλλωνα το "κάστρου του Καλοέρου", στο βουνό Καλόγερος, χτισμένο πάνω σε κυκλώπεια προιστορικά τείχη που εξυπηρέτησε τις αμυντικές ανάγκες του Απόλλωνα από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία. Σημαντικά είναι και τα ίχνη του αρχαίου λιμανιού που σώζονται στον Απόλλωνα, ένα λιμάνι πολύ σημαντικό καθώς από εκεί ταξίδευε και το μάρμαρο ως πρώτη ύλη αλλά και έτοιμα αγάλματα πρός την Δήλο και άλλους προορισμούς.

Ο Κούρος του Απόλλωνα

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ